Oedeemtherapie

 

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Het lymfesysteem loopt door het gehele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het lymfevocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfoedeem ontstaat, kunt u direct met ons contact opnemen, of met uw behandelend arts. Wij zullen dan bepalen of er onderzoek en/of behandeling noodzakelijk is.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

Compressietherapie: om afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden.

Manuele lymfdrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het stimuleren van de functie van niet aangedane lymfeknopen c.q. lymfevaten.

Oefentherapie: in veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het aangedane gebied. Door oefeningen kunt u de functie en spierkracht verbeteren.

Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Lymftaping: hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale tape die een huid-liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van vocht bevorderd worden.

Vergoeding via zorgverzekeraar

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste negen behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. Lymfoedeem wordt door de zorgverzekeraars langdurig vergoedt. Uw oedeemfysiotherapeut is ere-lid van de NVFL. Deze vakvereniging staat voor kwaliteit en nascholing.