Medical Taping Concept

De basis van Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld, die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.
Door aangedane spieren op deze manier te behandelen wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van aangedane spieren.

De tape

De tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruikt gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een licht liftend effect heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis ( fascie, de laag vlak onder de opperhuid) waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.
De liftende werking van de tape geeft een onmiddelijke drukvermindering in de fascie, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer kunnen herstellen. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn verminderd onmiddelijk. Automatisch maakt dat een beter bewegingspatroon mogelijk.

Eigenschappen van de tape: het is gemaakt van elastisch katoen met een anti-allergische lijmlaag. Het is ventilerend en waterbestendig, dus je kunt ermee onder de douche.

Indicaties:

Spierfunctie verbeteren door spanning(tonus) regulatie
Spieren beschermen tegen overbelasting Belemmeringen in bloed- en lymfecirculatie opheffen ( bijv. lymfoedeem , bloeduitstortingen, ontstekingen)
Littekens verzachten
Pijnvermindering
Ondersteuning van gewrichtsfunctie en gewrichtsbescherming
Neuroreflectoire beïnvloeding ( bijv. hoofdpijn, menstruatieklachten, stressincontinentie)
Lichaamshouding corrigeren
Voorkomen, behandelen en nabehandelen van sportblessures
Profylactische doeleinden